Wednesday 14 January 2015

Uric Acid

Uric Acid
Kandungan uric acid yang tinggi di dalam darah boleh menyebabkan seseorang itu mudah diserang penyakit GOUT dan terbentuknya BATU KARANG di dalam buah pinggang/ saluran ureter/ pundi kencing.

Paras uric acid di dalam darah dipengaruhi oleh faktor keturunan dan pemakanan. Faktor keturunan adalah amat-amat menentukan ketinggian paras uric asid di dalam darah seseorang. Sekalipun seseorang itu memakan makanan yang banyak uric asid tetapi paras uric acid di dalam darah tetap kekal normal sekiranya tiada faktor keturunan. Sebab itu, seseorang yang paras uric acid di dalam darah pada paras normal semasa ujian darah yang pertama – menunjukkan seseorang itu tak perlu lagi diulang periksa ujian darah uric acidnya .

Paras normal uric acid bagi lelaki sebaiknya di bawah daripada 300umol/l……dan bagi perempuan sebaiknya di bawah daripada 250umol/l bagi mengelak atau mencegah daripada penyakit gout dan batu karang dalam saluran kencing.

Elakkan memakan ikan bilis, jantung, hati, daging , ikan sardine, telur ikan, otak, kepah dan makanan laut yang lain, kekacang, cendawan, bayam bunga kobis dan kacang dal.

Pesakit gout jika dinasihatkan kurangkan makanan tinggi protin, kurangkan pengambilan makanan berlemak, kurangkan berat badan, elakkan minuman beralkohol dan minum air banyak.

0 comments:

Post a Comment